NEDEN DALİT? - Rumeysa Terece

Why Dalit? 

    "Why Dalit?"  yönetmenliğinde Berit Madsen'in olduğu, toplumsal tabakalaşmayı anlatan bir belgeseldir. Toplumsal tabakalaşma, insanları meslek, gelir, mülkiyet, sosyal statüye göre sosyoekonomik tabakalara ayırma sürecidir. Belgeselde Nepal'deki kast sistemindeki alt ve üst kastların yaşam tarzı anlatılmaktadır. Kast sistemi, insanları ekonomik ve sosyal olarak sınıflandırmak için kullanılan bir sistemdir. 

Toplumlarında Damai, Chyame, Chamar ve Dhobi gibi alt kastlar vardır ve buna benzer birçok alt kast da yer almaktadır. Üst kasttaki insanlar, tüm alt kasttaki insanlara "Dalitler" derler. Dalit, dokunulmaz demektir. Bu kişilerin hakları yoktur. Üst sınıf insanlar tarafından kötü muamele görürler. Dalitler, üst tabakalardaki insanlar tarafından kirli sayıldığından onlara dokunmazlar. Dalitler temiz olsa bile üst sınıftan biri Dalitler’e dokunduğunda dokunan kişinin üzerine su serpilir. Dalitlerin bulunduğu ortamlara üst kastlar girmez. Ancak üst sınıflar, dalitlerin dokuduğu elbiseleri, yaptıkları demir kapları ve takıları kullanırlar. Birçok insan bunun kendi kültürünün bir parçası olduğunu ve bu sürecin geleneğe göre devam etmesi gerektiğini düşünüyor. Ayrıca, halkın, toplumlarında yaşama ve düşünme biçimlerine bağlı olarak Dalitler hakkında özellikle garip inançları vardır. Örneğin, üst sınıf bir ailenin evinin mutfağında duman olduğunda, ailenin bir üyesi bir Dalit'e dokunduğu için mutfakta duman olduğuna inanırlar. Dumanın mutfaklarında uzun süre kaldığına inanırlar. Sonra etrafa su serperek "Bishnu - Bishnu" uğurlu kelimesini söylediklerinde dumanın gittiğini ve arındıklarını zannederler.

Belgesele bakıldığında, büyük bir sınıf farkı açıkça görülmektedir. Ayrımcılık günümüzde pek çok yerde artık yok gibi görünse de ne yazık ki bazı ülkelerde devam etmektedir. Özellikle Hindistan, Nepal ve Çin gibi ülkelerde dine bağlı olarak ayrımcılık görülmektedir. Her insan eşit haklara sahip olarak doğuyor ama bu tür ayrımcılıklar sonradan öğretildiği için ne yazık ki bu tip muameleler görülmektedir. Din, dil ve ırk ne olursa olsun her insan eşit haklara sahip olmalıdır.


Belgesel linki: https://vimeo.com/236404595


Yorum Gönder

0 Yorumlar