VAN'IN SERÜVENLERİ-MERVE OFLAS



Van'ın Serüvenleri

Merhaba dergimizin değerli okurları 7. Sayımızla beğenmemiş dileğiyle 15 şubatta başladığım Van’ın serüvenlerinde bu sayı da Van Kahvaltısını anlatacağım keyifli okumalar...

Van Kahvaltısı

Türkiye'de kahvaltı söz konusu olduğunda bir Pazar kahvaltısı bir de Van Kahvaltısı meşhurdur. Pek çok şehirde kahvaltı kültürü hakimken Van Kahvaltısını böylesine ünlü yapan nedir? Ben söyleyeyim nerdeyse 30 çeşitten oluşan yöresel ürünlerle bezenmiş yer sofrasında kahvaltı yapılmaktadır. Van Kahvaltısını günümüze kadar getiren faktör Van'ın İpek Yolu üzerinde olmasıdır. Konaklama ve kahvaltı yapma durağı olmuştur.

Avrupa ülkelerinin kahvaltıları ile kıyaslandığında en kalabalık kahvaltıya sahip olan Van Kahvaltısı, 2014 yılında GUİNNESS Rekorlar kitabına girmeye hak kazanmıştır.Bu yönüyle hem ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmuş hem de kahvaltıda öncü olduğunu ispatlamıştır.  Bazı Avrupa ülkelerinde Van Kahvaltı salonlarına rastlamak mümkündür.


Van Kahvaltı menüsü tamamen doğal ve yerli ürünlerden meydana gelmektedir.
 Mevsimine göre 20 çeşit ile 35 çeşit arasında servis edilmektedir.

VAN SOFRASI;

·        Hakikî Van balı

·        Yoğurt kaymağı

·        Süt kaymağı

·        Yayık tereyağı

·        Otlu peynir

·        Cacık

·        Örme peynir

·        Beyaz peynir

·        Kavurmalı ve Sucuklu yumurta

·        Zeytin ürünleri

·        Murtuğa

·        Kavut

·        Gencirun

·        Süzme yoğurt

·        Piyaz

·        Tahin ve Pekmez

·        Tendir ekmeği

·        Menemen

·        Mevsim sebzeleri

Semaver çayı eşliğinde doyumsuz bir sofra kahvaltı malzemeleri özel yöntemlerle hazırlanan, tendır yada taş fırınlarda pişirilen lavaş ekmeği ve çöreği ile sunulur. Van Kahvaltısını olmazsa olmazı taze demlenmiş semaver çayıdır. Semaver çayının yanında yöredeki otlarla beslenen keçi ve koyun sütü de tercihler arasındadır.

Van Kahvaltı sofrası içinde yöresel lezzetlerden biri olan kavut, buğday ununun  yağda kavrulmasıyla hazırlanır. Murtuğa ise un, tereyağı ve yumurtayla elde edilir. Murtuğa'nın lezzeti bakır tavada hazırlanmasından gelmektedir. Cacık ise bildiğiniz salatalıklı cacık değildir. Süzme yoğur içinde dereotu,  maydanoz ve bir tutam acı biber olmalıdır. Arzuya göre çökelek peyniri de eklenir. Bu leziz kahvaltının olmazsa olmazı da Van ile marka haline gelmiş tendir ekmeğidir. Sıcak tendir ekmeğiyle Van Kahvaltısına doyum olmaz.



Kahvaltı salonları genelde Van'ın ara sokaklarında bulunur. Gün ışığıyla açılır gün batarken kapanır.  Van Kahvaltısında yaz aylarında menüye yoğurt, cacık, piyaz, kış aylarında ise bal-pekmez ve tahin ilave edilir. Van'ın Alamet-i Farikası Van'ın verimli topraklarında yetişen ürünlerin, bir lezzet çeşnisi haline dönüştüğü Van Kahvaltısı, bir alâmetifarika olarak dünya mutfağındaki özgün yerini almıştır. Her tarafına hayran olacağınız ve farklı lezzetler tadacağınız güzel şehre sizi de bekliyoruz..

 

Yorum Gönder

0 Yorumlar